murgrona

Murgröna utomhus – skötsel och plantering

Murgröna är en populär klätterväxt att ha i sin trädgård. Du har säkert sett den rama in hus, staket, murar och andra ytor på ett tätt, grönt och frodigt sätt. Den är livskraftig och sprider sina långa smala rankor som fäster sig mot fasader och annat på egen hand med sina häftrötter utan att du behöver binda upp den.

Här kan du läsa och lära dig hur du sköter om murgröna i utomhusmiljö på bästa sätt.

Skötsel av murgröna utomhus

Murgrönan är en lättskött växt men som alla växter så uppskattar även denna de bästa förutsättningarna som du kan ge den för att få den att trivas i din trädgård. Här är några tips och råd för dig som odlar eller planerar att odla murgröna utomhus. Det kan vara bra att veta att den kan vara trög i starten och att du kan bli lite otålig den första tiden efter plantering men efter ett par säsonger sätter den fart. Ordentlig fart!

Så sköter du din murgröna

  • Murgröna kan planteras på friland och i rabatter men du kan även ha den i krukor och i balkonglådor.

  • Klätterväxten trivs bäst i skuggiga eller halvskuggiga lägen. En tumregel är att ju mörkare blad desto mer trivs den i skugga och ju ljusare bladen är desto ljusare kan du placera den i din trädgård.

  • Den vill gärna ha kalkrik jord och placering där den inte riskerar att torka ut.

  • För att undvika att den blir gles och att bladen blir brända av vårsolen under senvinter och tidig vår så är det bra att vattna plantorna under den perioden så står de bättre rustade.

  • Om du vill begränsa spridningen kan du enkelt kapa rankorna någon gång under året. Om de spridit sig på marken kan du kapa dem med en vass spade men det går också bra att klippa av dem med en sekatör eller liknande.

  • När du hittar murgrönarankor som fått rötter så kan du klippa av rankorna och plantera ner dem på en annan plats i din trädgård och på så sätt få fler plantor.

  • Detta är en klätterväxt som klarar sig bra utomhus även på vintern om du bor i en växtzon som tillåter det för sorten som du valt. Om du har murgröna i kruka och bor i en kallare växtzon är det bra att ta in den i ett uterum eller liknande. I de varmare växtzonerna kan krukor stå kvar utomhus men det kan vara en bra idé att flytta dem till en lite mer skyddad plats, till exempel närmare fasaden på huset. Du kan också välja att gräva ner krukorna och täcka över dem med lite löv och ris inför vintern.

Skulle du vilja få hjälp med din trädgård? Våra erfarna trädgårdsmästare och skickliga trädgårdsarbetare står redo att hjälpa dig med trädgårdshjälp och trädbeskärning!

Murgrönan kan hjälpa dig att dölja en gammal trädstam

Plantera murgröna i trädgård

Murgröna, eller Hedera Helix som den heter på latin, är en klätterväxt som är ett perfekt komplement till annan växtlighet i trädgården eftersom den både ger en fin grönskande känsla men som även utgör en lummig bakgrund till de andra växterna i trädgården som till exempel träd, buskar och blommor.

Hedera Helix är väldigt tacksam att ha i sin trädgård eftersom den när den etablerat sig i stort sett sköter sig själv om du placerat den på en plats där du kan låta den ta över. Den är även en utmärkt lösning om du har något på din tomt som du vill dölja, till exempel en gammal trädstam eller ett glest staket som du vill ska ge mer insynsskydd. Plantera murgröna framför och efter ett par säsonger har den påbörjat sin väg uppför det du vill slippa se. Slutresultatet är både funktionellt och mycket vackert.

När du har murgröna i din trädgård har du även året runt alltid vackra gröna blad att ta in inomhus. Det är så lätt och smidigt att klippa av en gren och sätta i en vas. Ett enkelt, vackert, grönt arrangemang att njuta av inne på soffbordet eller på köksbordet. Du kan även klippa av längre rankor och drapera och dekorera med hjälp av dem på bordet när du dukar till fest. Grönskan gör hela dukningen mer levande och gör garanterat succé under middagen.
Den här klättranden är kort sagt en väldigt mångsidig och värdefull växt att odla i din trädgård.

Fakta om Hedera Helix

  • Murgrönan är en klättrande växt med gröna blad i olika nyanser från ljusgrönt till mörkgrönt och med olika varianter som är tvåfärgade.

  • Den är även effektiv som marktäckare där den bildar en tät, vacker grön bas som sprider sig över jorden.

  • Den är städsegrön vilket betyder att den inte fäller sina blad på vinterhalvåret utan konstant ger liv och piggar upp trädgården året runt med sin vackra gröna färg.

  • Den trivs bäst i mullrik, fuktighetshållande jord, men kan klarar av att växa i torrare lägen när den etablerat sig.

  • Murgrönan är en giftig växt. Själva bladen är giftiga i mindre utsträckning än de blåsvarta bär som kan förekomma under sommaren på etablerade plantor.

  • Olika sorter klarar sig olika bra beroende på vilken växtzon du bor i. Den härdigaste sorten, klarar upp till zon 4.

  • Denna klätterväxt kan bli riktigt gammal om den trivs där du planterat den.

  • Var försiktig om du låter den klättra upp för en husfasad då den kan göra skada med sina starka häftrötter. Att få bort dem kan vara svårare än du tror, så planera var du låter den sprida sig.

Ta sticklingar av din murgröna och få fler plantor till din trädgård

Ta stickling från murgröna

Det mest ekonomiska och mest tillfredsställande sättet att få fler plantor av en växt som du tycker om är att föröka den. Det kan du göra genom att ta sticklingar från en moderplanta. Så om du har en planta murgröna i din trädgård och vill få fler för att kunna sprida ut på fler platser så kan du enkelt ta sticklingar från den. Följ instruktionerna och gör så här för att få mer grönska i din trädgård!

Så tar du stickling – steg för steg

  1. Ta stickling från din murgröna under perioden februari till september.

  2. Knipsa med en ren sekatör av 10-15 cm långa bitar från moderplantan.

  3. Din stickling bör bestå av 3-4 blad upptill. Rensa bort resten om det är fler så slipper din stickling ödsla energi på att försörja fler blad och kan koncentrera sig på att växa sig stark.

  4. Häll såjord i en kruka men se till att inte packa jorden för hårt. Vattna därefter så att jorden är fuktig men inte blöt.

  5. Stick ner sticklingen i krukan men undvik att bladen kommer i kontakt med jorden.

  6. Vattna ner din lilla framtida planta så att den fäster ordentligt utan att det blir för kompakt. Syre behöver komma ner i jorden för att den ska kunna överleva och utvecklas till en ny planta så se till att den har fäste men fortfarande kan andas.

  7. Håll luften runt sticklingen fuktig. Du kan åstadkomma en fuktig miljö genom att trä en plastpåse med några små hål över krukan. Ta ett par pinnar till hjälp för att hålla upp påsen. Det blir ett enkelt litet drivhus medan din skyddsling växter till sig. Lyft av påsen och låt vädra med jämna mellanrum så det inte blir för kvavt i ditt lilla växthus.

  8. Placera din stickling ljust, men inte i direkt solljus. Lämplig temperatur är ca 20 grader varmt.

  9. Vattna regelbundet.

  10. Det bildas nya rötter efter några veckor och då är det dags att plantera om den i mer näringsrik blomjord och i en något större kruka. Undvik att byta upp till för stor kruka direkt utan plantera hellre om i större krukor i etapper vartefter din stickling växer till sig.

  11. När din stickling är tillräckligt stor för att du ska kunna ha koll på den och sköta om den ute på friland är det dags att plantera ut den i trädgården.

Har du mycket trädgård och lite tid? Våra team med trädgårdsmästare och trädgårdsarbetare hjälper dig att ta hand om din trädgård. Läs mer om och boka trädgårdshjälp och trädbeskärning!