Person-och-jeans-i-säng

Flowrapport 2018

Hemfrid drivs av att förenkla människors vardag och få fler att må bra och trivas hemma. Därför har vi genomfört en undersökning om vad som minskar friktion och ökar välmåendet i människors vardag och hem.

För att kunna fortsätta utveckla tjänster och produkter som förenklar vardagen ville vi få en bättre förståelse för hemmets betydelse, vad som skapar friktion och hur det påverkar vårt välmående och våra relationer.

Undersökningen tar bland annat reda på vad hemmet betyder för svenska folket. Många beskriver hemmet som en trygg oas där vi kan vara oss själva. Det är en viktig plats för avkoppling och att ladda de sociala och mentala batterierna. Många delar i vår tillvaro – som jobb, skola och relationer – präglas av en föränderlighet och hemmet har därför en viktig funktion som en stabil och fast punkt. En ”bas” och en ”fristad” som man alltid återvänder till.

Men samtidigt som hemmet är en trygg oas och en fristad är det kopplat till en hel del friktion och många ”måsten” och ”borden”. Nästan fyra av tio uppger att städningen ofta känns som ett ”extrajobb”. De flesta upplever stök och smuts som allra jobbigast, något som också leder till mycket irritation och bråk i familjen. Stöket stjäl tid och energi från det vi egentligen vill göra - som att umgås med familj och vänner eller ägna sig åt fritidsintressen. 39 % av de tillfrågade i åldrarna 18 och 45 år har någon gång undvikit att bjuda hem familj/vänner för att det är för stökigt hemma.

För mycket prylar som tar över hemmet och dålig förvaring är också något som påverkar vårt välmående negativt. 43 % av de mellan 26-35 år känner sig stressade av att äga för mycket saker och många tycker att överfulla garderober och platsbrist är ett stort problem. Vidare innebär teknik, sladdinfernon och el som inte fungerar en stor frustration i många svenska hem.